vrijdag 13 mei 2016

Artrose thv de duim

Artrose duim = Rhizartrose



Algemene anatomie vingers

Er zijn botten te vinden in de vingers (falangen), de middenhand beenderen (metacarpalen) en de handwortelbeentjes (carpale beenderen). De botten en botjes van de vingers (falangen) bestaan uit vingerkootjes (phalanges). Elke vinger heeft er drie: het distale (phalanx distalis), de mediale (phalanx media) en het proximale (phalanx proximalis). De duim heeft er eentje minder. Bij de duim ontbreekt de proximale (phalanx proximalis). In totaal zitten er dus 14 kootjes in de hand. Uw middenhand (metacarpus) wordt gevormd door vijf botjes (metacarpalen). Deze middenhandsbeentjes (ossa metacarpalia) lopen in boog over uw hand heen. Het middenhandbeentje van uw duim (os metacarpale I) is afwijkend van de middenhandbeentjes van uw vingers (os metacarpale II, III, IV en V). Het middenhandbeentje van uw duim is meer zadelvormig en korter dan de rest. De acht handwortelbeentjes (carpus) of carpale beenderen van uw pols liggen in twee rijen van vier boven elkaar (os trapezium, os trapezoideum, os capitatum, os hamatum en in de ander rij de os scaphoideum, os lunatum, os triquetrum en os pisiforme). Aan de ene kant staan ze in verbinding met de middenhand en de andere kan met de twee beenderen van uw onderarm (radius en ulna). De os capitatum is het grootste handwortelbeentje.


Wat is rhizartrose?

Rhizartrose of duimartrose is slijtage van het CMC gewricht van de duim. CMC staat voor Carpo Meta Carpaal gewricht. Dit is het gewricht tussen enerzijds het middenhandsbeen van de duim en anderzijds de handwortel.
Dit CMC gewricht laat toe de duim te bewegen naar de pink toe. Het gewricht is zoals alle gewrichten in het lichaam bedekt met kraakbeen en omgeven door een weefselzakje, het kapsel, en stevige ligamenten. Het gladde kraakbeen zorgt ervoor dat de 2 beenderen mooi glijden over elkaar, het kapsel en de gewrichtbanden zorgen ervoor dat ze niet te veel verschuiven tegenover elkaar.


Met de leeftijd en het veelvuldig gebruik van het gewricht treedt er langzame slijtage op van het kraakbeen. Hierdoor treedt er pijn en ontsteking op die  op termijn ook het kapsel en de ligamenten kunnen aantasten. Deze slijtage noemen we artrose. Jammer genoeg wordt het kraakbeen dat beschadigd is niet hersteld zodat de artrose onomkeerbaar is.



Meestal treedt de slijtage op zonder echt aanwijsbare oorzaak en is ze te wijten aan een veelvuldig gebruik van de duim gedurende jaren. Het gebeurt echter dat een ernstige verstuiking van de duim met een letsel van de gewrichtsbanden of een breuk in het gewricht de artrose versnelt. Dit is te vergelijken met een snellere slijtage aan een motor waarvan een onderdeel los zit.



De voornaamste symptomen zijn pijn en bewegingsvermindering van de duim. Deze pijn treedt voornamelijk op tijdens of na gebruik van de duim. Rust kan de pijn verminderen. Door zware belasting (bvb. een fles opendraaien) kunnen er pijnscheuten optreden. Vaak is er ook een ‘krakend‘ gewricht.




Bij beginnende artrose zal alles gedaan worden om  het letsel zonder een operatie te behandelen. Er wordt dan getracht de pijn en ontsteking te minderen en verdere slijtage af te remmen. Dit kan door :

·         Medicatie: ontstekingsremmende medicatie geeft vaak goede pijnstilling.. Ook injecties in het gewricht kunnen verlichting geven. Men heeft de keuze tussen cortisone, een krachtig ontstekingremmende stof met een effect gedurende een aantal maanden. Tevens zijn er ook injecties met hyaluronzuur, een bouwsteen van het kraakbeen. Deze hebben minder neveneffecten dan  cortisone, maar zijn wel wat duurder.

·         Steunbrace: het dragen van een afneembaar stevig verband in  kunststof geeft minder belasting aan de duim en dus minder pijn en slijtage, maar heeft uiteraard beperkingen voor de beweeglijkheid.

·         Kinesitherapie: bij optredende stijfheid in het gewricht kan een aantal sessies kine helpen om het gewricht soepel te houden, ook met het oog op een nakende operatie.


Indien deze conservatieve middelen niet meer helpen, is vaak de enige optie nog een operatieve ingreep:

·         Indien enkel het CMC gewricht van de duim is aangetast en het gewricht is nog soepel en goed beweeglijk, wordt er gekozen voor  het plaatsen van een kunstgewricht of endoprothese.  Deze bestaat uit een steel met een kopje enerzijds, en een kom anderzijds.  Het grote voordeel van deze ingreep is dat de beweeglijkheid van het gewricht bewaard blijft, evenals de kracht van de duim.


·         Bij patiĆ«nten die nog te jong zijn voor het plaatsen van een prothese en bij patiĆ«nten waarbij naast het CMC gewricht echter nog andere gewrichten van de handwortel aangetast zijn, worden vaak nog andere operatietechnieken gebruikt. Samenvattend houden deze in dat het zieke kraakbeen en bot verwijderd wordt en een nieuw gewricht gemaakt wordt met behulp van een peestransplantatie uit de voorarm. Deze pees wordt op een speciale manier rond de andere duimpezen geweven zodat de duim niet ‘ontwricht’ en toch zijn beweeglijkheid behoudt.




 

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten